Piratepads – пиратски бележници

Защо бележници – защото можете да си водите записки на тях, а защо пиратски – защото не изискват логване. Те са били изобретени преди google docs и наподобяват онлайн формата за писане, но без да се изисква регистрация. Писмената комуникация става  в реално време, дават възможност за включване едновременно на много потребители, има и чат отдясно, където  всеки потребител може да си напише името и получава различен цвят на текста, с който пише на „пиратския бележник“,  така че да се отличава от останалите. Споделя се направо в браузъра с линк, а някои могат и да се вграждат в сайт (primary pad например). Много са полезни там, където се изисква бързо сътрудничество между 2 или повече страни (лимитът за потребители е 64, т.е. толкова могат едновременно да пишат), при проектно-базирани дейности, предполагам в класната стая също може да му се потърси добро приложение (за корекция на текст например). Както се казва за възможностите на  въображението :“ The sky is the limit!“

Визуално страничка от „пиратския бележник“  изглежда ето така:

2014-07-17_0917

Обърнете внимание на бутоните за споделяне, съхраняване , а при кликане на Time Slider инструментът ви дава възможност да проследите като анимация хронологията на писане на текста от различните потребители! Анимацията се стартира от бутона най-горе в ляво. Умно и полезно!

Бутонът пък за съхранение на текста ( Save revisions)  ви показва колко пъти е съхранен файла. Ако е съхранена до 20 пъти, бележката се пази активна до 2 седмици след последното влизане и след това се търка, но ако е съхранена до 50 пъти, тогава се пази 2 месеца и се търка, което означава, че ще удължите живота на документа, ако пишете и съхранявате повече – резонно !Тук повече по темата.

Ето линкове към тях   с кратки пояснения:

TitanPad от тук се взима линка и така изглежда

PiratePad – илюстрираният  горе пример е с него, не се различава като гледам от TitanPad

MeetingWordsподобен на предишните два,  дори еднакъв, но и тук се разписах.

PrimaryPad за учители само. Безплатната версия съхранява 1 месец, но платената е защитена и подплатена с повече екстри за учители. Има функция за вграждане в сайт, което е различното. И можете да си изтеглите текста от бележника под формата на документ (word и  pdf), което също е новото.  Ето го тук вграден в моето wiki

Дано съм била полезна за Вас с краткото описание на тези пиратски атрибути за бърза комуникация. Ползвайте със здраве и благодаря Ви, че бяхте с Роси и този път!

източници

 

 

Advertisements

One thought on “Piratepads – пиратски бележници

  1. Pingback: Web инструменти неизискващи регистрация | Използване на нови технологии в езиковото обучение

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s