WIKI – моя избор за организиране на обучението в класната стая и извън нея

 

on the compЗащо избрах wiki?

Това, което винаги ме е вълнувало в учителската ми практика е било как да ангажирам учениците си максимално в час, така че те да бъдат активни в учебната работа. И още – как да подпомогна домашната работа на децата? Щеше ми се да направя така, че тяхната вътрешна мотивация за изучаване на чуждия език да идва от това, че те самите изпитват интерес и нужда да учат  и удоволствие от това, което правят. Всички знаем, че при малките ученици „Трябва да направиш това и това… длъжен си…“ звучи не особено убедително и мотивиращо, но пък „Хайде да си поиграем … да си попеем … да се позабавляваме“ са все предложения приемани  с готовност. Ето защо започнах да търся решения извън границите на традиционния учебник и Интернет ме подкрепи с много занимателни игри и упражнения за малките ми възпитаници. В час стана пъстро, шарено и динамично. Децата бяха доволни, аз също, работата стана удоволствие.  Естествено моя беше задачата как да съхранявам и подреждам материалите, така че те  да са ми винаги под ръка за приложение във всеки един момент от урока.  Тогава открих сайта GlogsterEDU, който ми помогна да систематизирам и подредя по един бърз, лесен и удобен начин много от събраните ресурси. Образователните глогове, които направих първо аз, а после и с помощта на ученици, съдържаха не само широка гама от образователни ресурси под формата на различен вид текст, медия и линкове, но и наши собствено произведени материали, или така наречените „от деца за деца“ образователни ресурси.  За една година наистина се насъбра такова голямо количество, че ни трябваше „класьор“ – такъв, който да ни позволява лесно и бързо да преминаваме от една тема в друга, без да губим връзката. Мислих си за сайт на класа, но имайки предвид, че съм езиков учител без класно ръководство, а и водя до 8 класа годишно се спрях на решението wikispaces. Това, което направи този инструмент привлекателен за мен и моите ученици беше преди всичко опростения дизайн и възможността, която дава  за бърза навигация в сайта, лесни за боравене  и изключително  услужливи инструменти, както и безценните възможности  за сътрудничество и проектно-базирано обучение между партньори.  Веднага реших, че уики е моята  платформа и е един много добър избор  за организиране  на виртуална класна стая, където учениците ми да се чувстват удобно и безопасно. В уики видях и решението на моите опити да свържа класната стая с домашната работа, така че децата да получават помощ директно от мен – без да ангажират възрастен. И накрая, но  не на последно място – не познавам друга такава платформа, която да дава толкова добри възможности за „Обърната класна стая“. Наистина няма такава!

reading

 

Какво е wiki като технология и философия?

Уики (wiki – думата идва от хавайски и означава ‘бърз’) е технология за създаване и колекция от взаимосвързани уеб страници, проектирана така, че всеки да може да ги редактира, като използва само платформено независим браузър, като всички версии на страниците се съхраняват еднозначно във базата данни. Сайтовете изградени на уики технологията се наричат уикита и често се използват от различни потребителски общности за улесняване на онлайн базирана комуникация и сътрудничество. Технологията дава на потребителите си множество гъвкави и удобни инструменти за навигация и организиране на съдържанието, за взаимодействие помежду си, за извличане на информация по различни начини и критерии. Посредством настройване параметрите на уики софтуера и добавяне на допълнителни разширения към ядрото му може да се постигне персонализация на уикито по отношение на политиките за регистрация и достъп до съдържанието, потребителски групи и права, именните пространства, допустими файлови пространства, дизайн и други. Самият Уорд Кънингам, създателят и главният разработчик на WikiWikiWeb (създадена през 1995 г.) описва технологията си като „най-простата онлайн база данни, съществувала някога“. Нека кажем, че трите основни водещи принципи на уики технологията са:

1. Уики насърчава смисловите тематични асоциации между различните онлайн обекти, позволявайки интуитивно създаване на връзки както към вече съществуващи уеб страници и документи, така също и към несъздадени такива. Това на практика представлява онлайн база данни, даваща отворен достъп до създаване, четене, извличане, търсене и организиране на информация.

2. Технологично, уики позволява на всички свои потребители, без значение регистрирани или не да редактират всяка страница или документ в базата данни в рамките на сайта. При все това технологията държи отговорни редакторите за техните приноси и действия, тъй като всяка редакция се съхранява в базата данни под уникален идентификатор, асоцииран с датата и часа на редакцията, потребителското име или IP адреса на потребителя, и всяка редакция може да бъде идентифицирана, проследена назад във времето и ако се наложи – отменена.

3. Уики технологията не е проектирана за създаването на завършени, статични уеб сайтове, предназначени за еднопосочно доставяне на съдържание от един „производител“ на информация към множество „консуматори“. Уики има за цел да увлече посетителите на уебсайта в един непрестанен интерактивен процес на развиване на съдържанието на сайта и на взаимодействие. Най-вероятните потребители на уики съдържанието са и неговите основни автори.

n the comp

 

Приложения на уики технологиите

Приложенията на уики технологиите са много на брой и разнообразни. Компании използват уикита за интранет, разработване на продуктова документация, управление на проекти, разпределение и отчитане на задачи, групова електронна поща, корпоративна база данни или знания, „жълти страници“ и други. Учебни заведения и академични общности използват уикита за съвместна изследователска и развойна дейност, споделяне на резултати, дискусии, генериране и обмен на идеи, провеждане на електронни обучения и други. Всички знаем, че най-популярното уики е Wikipedia и често я ползваме като база данни в Интернет.

loving

Моите приложения на уики

Както вече казах, първата причина да избера уики беше, че неговата платформа позволява лесно съхранение и  организация на учебни ресурси. Така в края на 2010 година създадох първото си уики –  Englishclassroom bg. Там събрах и класифицирах огромно количество учебни ресурси в помощ на обучението по английски език в класната стая и извън нея – електронни учебници, тестове, занимателни упражнения, инструменти и техники за преподаване. Това уики се използва активно както от моите ученици ( в класната стая и за самоподготовка), от техните родители, а също и от учители от цяла България, преподаващи английски език в начален етап. Не без гордост споменавам, че точно това мое първо уики спечели приза на Edublog awards за най-добро учебно уики за 2012г.

В края на 2009 и началото на 2010 година, моите тогава третокласници и аз, станахме членове на глобалния глог проект  „Greetings from the World„, чийто уики спечели приза на Edublog awards   за най-добро образователно уики за 2010 и 2011 година. Членството ни там ни позволи да надникнем и да се запознаем с основните механизми и възможности, които уики технологията дава за сътрудничество по проекти. През 2011 година създадох друго уики „Pen Pals’ wiki„, като платформа на наш съвместен Pen Pals’ Glogster проект с два американска класа – от Бриджпорт, Кънетикът  с учител Боб Гринбърг и Мелбърн Бийч, Флорида с учител Дебора Русило. С вторите споделяхме и един общ учителски глогстер акаунт, където нашите ученици бяха приятели чрез писма използвайки новите технологии и Глогстер ЕДУ,  за да разказват за себе си, да обменят информация, да комуникират чрез Глогстер и Скайп. Партньорството ни продължи 2 години и през 2012 година защитих Европейски езиков знак за качество точно с това уики и дейностите с партньорите ни по „ПенПолс“ проекта. Пак по това време се появи и уикито „Colonization of Mars“ по едноимения проект на група четвъртокласници по СИП и проект УСПЕХ, с който проект, посредством изработване на видео есе Екатерина Калоянова се класира и спечели награда на НАСА – десетдневен летен лагер в космическата база на НАСА в гр. Измир, Турция.

През зимата и пролетта на 2010 с мои екс-четвъртокасници (под мое ръководство) организирахме още 2 уикита  „How to create an e-Textbook““ и „Web 2.0 for us„. Първото уики използвахме като съвместна платформа за изработването на електронния вариант на нашия работен учебник HELLO, ENGISH! за 3-ти клас, който вече 3-та година ползваме със сегашните ми ученици (в клас и в дома), като с някои помощници от сегашните ми ученици добавяме и актуализираме все нови и нови учебни приложения. Второто уики също е в динамичен вариант и то служи като база данни за web.2 инсрументи и приложения, които ние бихме могли да използваме с децата за подпомагане на учебната ни дейност.

От 2012 г. аз и моите ученици споделяме уикито „Многоезикова класна стая с ГлогстерЕДУ“ като членове на клуб по проект УСПЕХ.

Нашето едноименно уики включва дейностите ни по много проекти в eTwinning и Global Classroom, където сме се свързали и участваме в съвместни дейности с класове и учители от Европа и цял свят. Ето само някои от нашите партньорски уикита с нашето участие там. Това е още едно добро решение българските учители, най-вече езиковите да изберат wikispaces за платформа на проектна работа – в глобален план учителите работят с уики и така възможностите за комуникация и сътрудничество на европейско и световно ниво се увеличават и подобряват.

Последното наше уики ние организирахме тази 2013/2014 учебна година с европейски колеги за съвместното ни сътрудничество по два еТуиннинг проекта – WEAR THE PEACE – MAKE A T-SHIRT и DIGITAL STORYTELLING. Успяхме да превърнем тези два европейски проекта в глобални и те заеха мястото си в GLOBAL CLASSROOM wiki, където надявам се да продължат и следващата учебна година с нови партньори.

swimming

 БЛАГОДАРЯ,  ЧЕ  БЯХТЕ  ПАК  С  РОСИ!

vote

 

 

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s