Да улесним „четенето“ по английски език във втори клас

роси

Четене е условно казано, особено когато учениците не са ограмотени, та дори и после! В английския език, както повечето запознати казват –  едно се пише, а друго се чете. Възрастните хора, когато изучават езика ползват фонетичен запис на думите или така наречената транскрипция. Естествено, малките ученици във втори клас биха се объркали още повече при въвеждането на трета за тях ‘азбука’. По мои наблюдения в начален етап въвеждането на транскрипция бави и обърква повече учениците, отколкото да им помага при четене на нови думи и изрази. Ето защо спрях да давам такава (не крия, че през първите си години на езиков учител съм пробвала и това), та дори  и втория срок на четвърти клас – няма смисъл! Как се справяме с четенето тогава? Ето някои мои мисли, нахвърлени в движение в блога на нашия сайт по английски език. Тук и сега искам да обърна внимание на няколко отлични безплатни инструменти, с които можете да направите собствено учебно съдържание, пригодено към нуждите и възможностите на вашите ученици, с което да стимулирате и подпомогнете четенето при най малките.

Educaplay е чудесен сайт, в който може да си създадете интерактивни упражнения от този вид:

2014-10-05_1715Изходните продукти са удобни за вграждане в сайт и във формат флаш. Ето два примера от мен – интерактивна карта с неправилните глаголи (за 4ти клас) във  flash и html формат и видео викторина, в която съм използвала ‘четенето’ на мой  второкласник на урок 3 от учебника на „Hello English for the 2nd grade“. Наподобява разказ по картинки, където думите на героите не се преразказват, а се цитират на английски. Викторината подпомага запомнянето на фразите и на начина на тяхното изписване, което е водещо при малките ученици, за да се научат да четат.

Thinglink  в съчетание с VoiceBo може да подпомогне слушане с разбиране и да ускори процеса на помнене на малчуганите. Картинката е снимка от работната ни бяла дъска в клас, която става интерактивна посредством текст и песен, които достигат до учениците чрез сайта и не само. Ето как съм добавила всички тези благинки към интерактивния урок – презентация, направени с глогстерпросто кликнете на анимираните картинки от страничката с глога.

on the compБлагодаря Ви, че бяхте с Роси!

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s