Новите #buncee инструменти

Разказвала съм за #buncee неведнъж с огромно желание, а днес искам и да ви покажа новата платформа с  инструменти на edu buncee, които освен че са много осъвременени, бързи и лесни за работата, те са и едно истинско творческо вдъхновение с огромната база ресурси, които вървят с тях. Нека първо спомена, че платформата е съвсем нова  и е в бета вариант, като потребителите имат право на избор за ползване  на  стари  или  нови работни инструменти. Съвсем основателно съм на  мнение че, новите инструменти са за предпочитане и те печелят с предимствата, които вече изброих – бързи, лесни и удобни. Като добавим и огромния набор от нови фонове, стикери и анимации, които сайтът предлага , то спор няма, че иновацията, която екипът на Buncee е осъществил, категорично защитава името на сайта като един от най-добрите web 2.0 ресурси и мобилни приложения за обучение. (какъвто е и според Edublog номинациите  за 2014г.) От вчера е новината, че Buncee е избран за най-добро мобилно приложение за 2015г. в категория „Създаване на учебно съдържание“ от Асоциацията на американските училищни библиотекари (AASL). Една наистина много престижна награда за американското образование, затова честито на екипа на Buncee за напълно заслужения приз.

И така – ето как изглеждат инструментите, когато се логнете в eduBuncee и решите да си направите бънси ( с Buncee се прави buncee, разбира се 🙂 ). Първо изберете опцията, че искате да използвате новите инструменти. Кликнете ‘Yes’, за да избягате от стария интерфейс на платформата и да  ви прехвърлят на новата!

2015-06-27_1706

Новият интерфейс на  работната платформа изглежда ето така:

bg

Инструментите са много интуитивни ( за всеки случай попреведох някои неща)  – добавяне на нов слайд, добавяне на фон, добавяне на различни елементи – графики, стикери, анимации, видео, аудио, текст и др. Можете да видите картинката в по-голям размер като щракнете с мишката на нея.

Сега да разгледаме как нещата се случват поетапно:

1. Добавяне и търкане на слайд – инструментът за добавяне е ‘+’ в ляво на екрана, а за търкане – кошчето долу. Преди всяко търкане на слайд или елемент,  сайтът ни изисква потвърждение (съгласяме се като кликаме ‘yes’).

2. Добавяне на фон (background) – могат да се използват фонове  на buncee ( подредени са по категории) или да се изтеглят като имидж от компютъра, както и да се приложи директно от Интернет след издирване с  бънси търсачка по определена дума (аз написах дума за търсене –  ‘summer’ /лято).

3. Добавяне на файл – щракаме  „+“, за да добавим елемент и се появява това допълнително меню, от което избираме вида на файла за добавяне. Можем да го издирим отново с  помощна думичка и в търсачката в дясно, но не забравяйте, че думата за търсене трябва да е написана на английски език.

files

3.1 Добавяне на имиджи (клипарти и анимации). Използвам бокса за общо търсене на елементи (или ‘бънси търсачка’ както и казва вокраце. Обърнете внимание във видеото с кой инструмент се дублират елементите:

3.2. Добавяне на видео – щракаме на ‘+’ и избираме иконката за You Tube видео. Пишем в бокса опорната дума, по която ще търсим ( в този случай е ‘summer’)

3.3. Добавяне на текст  – щракаме на ‘+’ и избираме иконката за текст ‘Т’ . Пишем и редактираме текста със съответните инструменти – шрифт, големина на шрифта, цвят, позиционираме…

3.4. Добавяна на списък – щракаме на ‘+’ и избираме иконката за списък ‘List’ . Пишем и редактираме текста със съответните инструменти – шрифт, големина на шрифта, цвят, позиционираме…

3.5. Добавяне на анимация – щракаме на ‘+’ и избираме иконката за анимация (скачащия заек). Пишем в бокса помощна дума за търсене на английски език ( в този случай ‘sun’ – слънце)

3.6. Добавяне на аудио към анимация – кликаме на анимацията, избираме в долната част на екрана инструмента за аудио, избираме от менюто в ляво инструмента за качване на аудио ‘Upload’ и посочваме аудиофайла от компютъра. След стартиране на бънсито, аудио файлът може да се стартира чрез щракане върху анимацията (в случая – слънцето). По същия начин аудио може да се добави към текст и  картинка.

3.7. Записване на аудио и добавяне  към анимация – кликаме на анимацията, избираме в долната част на екрана инструмента за запис , избираме от менюто в ляво инструмента за качване на аудио ‘Record’, разрешаваме на компютъра ни да записва и правим запис на гласа си. След стартиране на бънсито, можем да чуем след  щракане върху анимацията (в случая – бънсиман). По същия начин аудио може да се добави към текст или  картинка.

3.8. Добавяне на съобщение – щракаме на ‘+’ и избираме иконката за съобщения ‘Messages’. Избираме от менюто в ляво от коя категория ще ни е необходимо съобщението, а след това и самото съобщение. Избрах ‘Reading is fun’ (Четенето е забавно),  като едно чудесно лятно внушение  през  ваканционните месеци за моите ученици.

3.9. Добавяне на стикери – щракаме на ‘+’ и избираме иконката за стикери  ‘Stickers’. Можем направо чрез помощна дума да потърсим стикера, който ни е необходим ( както направих аз във видеото) или да разгледаме по класификация от менюто в ляво. Можем да добавяме повече от един стикер едновременно  като задържим бутона ‘Ctrl’ на компютъра си и изберем стикери от лентата.

3.10. Добавяне на линк – може да се добави към стикер, анимация, текст, картинка. Кликнете на елемента, към който искате да добавите линка, изберете от инструментите долу иконката на линк и добавете, след което потвърдете с ‘Enter’.

4. Рисуване –  щракаме на ‘+’ и избираме иконката за  рисуване  ‘Drawing’. Инструментите за рисуване се намират отдолу на екрана – можем да променяме дебелината на четката, цвета, а при нужда да ползваме гума за търкане, на която също можем да променим големината. Вижте как от видеото.

5. Работа със слоевете – става много лесно, с влачене нагоре-надолу, в случай когато искаме да позиционираме в дълбочина елементите на бънсито.

6. Променяне на настройките – когато сме изработили нашия бънси продукт и преди да решим да го споделим,  първо променяме настройките – щракаме ‘settings’ и превключваме ‘on/off’ бутоните, според параметрите, които искаме да зададем  – публичност на бънсито, да може да се копира, коментира и т.н.

settings

Не забравяме да го наименуваме и щракаме ‘View’, за да го разгледаме в завършен вид. Бутонът ‘View’ автоматично съхранява всички промени.

7. Споделяне – щракаме бутона ‘Share’ (сподели), който се намира най-горе в дясно и избираме как да споделим бънсито – чрез, линк, embed код (имаме право на избор на 3 различни размера на бънси – малък, среден и голям) , мейл, социални медии. Дава ни се още един вариант – да го превърнем в писмо или покана за нашите ученици, ако то съобщава за някакво събитие. (create RSVP)

8. Ако искаме да превърнем бънсито в задание за своите ученици, така че те да могат да работят върху него, да променят съдържанието и да решат определен образователен проблем, то тогава го задаваме като “ Assignment“, кликайки на бутона  горе в  ляво на екрана. Необходимо е да попълним информацията за вида на заданието и да го изпратим на децата във  виртуалния бънси клас. Вижте как става това:

Можем да усложним задачата като накараме учениците да променят дизайна на бънсито, да добавят видео и други елементи (например фотоси от тяхната лятна ваканция)  или пък допълнителни слайдове, така че всеки наесен да покаже едно уникално бънси, което е изпълнило главната си образователна задача – вярно граматически съставен и прочетен план на дейностите през ваканцията.

9. Съхраняване на файлове – готовото бънси може да бъде съхранено по слайдове като  имиджи (png.) или във pdf. формат. Вижте видеото:

full-0 (1)

Кликнете на картинката, за да достигнете бънсито

И за да обобщим това не съвсем късо уроче, ще ви предложа да надникнете в блога на Buncee, точно на това местенце, където говорят за 10-те иновативни подобрения, които са постигнали с новите инструменти и да изгледате тяхното видео за работа с всички работни инструменти в действие – то е точно 1:51 мин.

И тъй като вече съм сигурна, че любопитството ви надделява  и искате да опитате, просто се отбийте в Buncee и направете шедьовър с няколко клика. Успех и ще се радвам да споделите тук с линк :)!

И благодаря ви, че стигнахте до края на поста, знам, че не беше лесно   😉

Реклама

6 thoughts on “Новите #buncee инструменти

  1. Роси, наистина много хубав инструмент! Разгледах го и мисля, че ще мога да се справя. Като приключа с ангажиментите си, непременно ще го изпробвам. Хубавото е, че знам, че е тук! Благодаря ти! Весело и спорно лято!

  2. Роси, винаги стигам до края на твоите постове и те уверявам, че съвсем не е трудно да го правя, защото наистина предлагаш интересни и полезни неща. Ще се „отбия“ в Buncee и обещавам, че ако се справя ще споделя. Благодаря!

    • Благодаря, Евдокия! Този пост наистина дойде малко дългичък, но исках да покажа всички възможности, които еду бънси предлага. Логнете се и изпробвайте бънси инструментите в buncee.com (логването може да стане директно с ФБ или друга посочена медия) Едуто е платено, но има едномесечен гратисен период, който има смисъл да се пробва само, ако си поканите ученици и дадете някакво задание те да извършат. Препоръчвам ви първо да разучите инструментите в бънси ком, а наесен с децата, да опитате в еду безплатно. Успех желая! 🙂

  3. Роси, през тази седмица ще предложа на моите ученици точно този инструмент. Убедена съм, че ще им стане любим.Благоадря ти за уроците- безкрайно полезни!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s