Нива на шум – табло

Нещото, което прави груповата работа „мисия възможна“ е  бързото превключване на нивата на шум в класната стая. Това много често зависи както от темперамента на учениците, така от ясните инструкции на учителя за нивото на шум, което е допустимо за извършване на една или друга учебна дейност. Ако това „споразумение“ между учител и ученици се направи в самото начало на учебната година и се съблюдава от двете страни по време на всяка групова работа, то децата свикват сами да извършват своите шумови модулации – или както на шега го наричаме  „да се усилят или намалят“ според случая. Добре е винаги да има наоколо някакво  нагледно средство, което да ги ориентира и им напомня какво ниво на шум се изисква от тях. Обикновено това е табло или чертеж окачен някъде на видно място, така че да се вижда от всички, във всеки един момент. Така само с посочването му от страна на учител и обявяване на нивото на шума, нещата да могат да се фиксират в правилната посока.

00014

кликнете на картинката за pdf.

Открих таблото на английски език в Интернет и преведох на български език за нуждите не само на класната стая по английски език. За да изтеглите кликнете ТУК

Реклами

4 thoughts on “Нива на шум – табло

  1. Роси, за пореден път полезна! Хитричко е това табло! Благодаря ти!

    • Благодаря и аз, Шери! Забелязах такива табла в американските училища, когато бях по програмата ELTP – такова табло присъства във всяка класна стая и учениците са много самодисциплинирани по време на групова работа. Аз в началото срещах много трудности с това да накарам децата да обсъждат нещо тихо, така че да не си пречат. Нашите ученици не познават нива 1 и 2 поради простата причина, че груповата работа рядко се използва в ежедневните ни дейности. А точно тихото говорене и обсъждане е начина за взаимодействие на децата в група.

    • Благодаря, Yordanka Ivanova, радвам се, че го намирате за полезно 🙂 Ето как таблото може да се направи и интерактивно с още визуални и аудио екстри: http://love2learnen.weebly.com/voice-levels.html
      Мислих си, че бихме могли с учениците да визуализираме нивата на шум с видеа от нашата практика в класната стая. Така те ще се учат от свои съученици и ще стане по-лесно и бързо постигането на желания резултат с контролиране на нивата на шум от самите тях. Това ще го направим в близко бъдеще. Засега от таблото изискванията могат да се чуят и стрелката да се мести, за да се посочи точно нивото на допустим шум .

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s