В помощ на писането

school1

Обикновено имам над 100 работни тетрадки за проверка всеки месец (само в четвърти клас). Обикновено учениците  пропускат да  попълнят упражнения или цели уроци и поправям едни и същи грешки, макар, че сме работили голяма час от упражненията заедно  в час и съм показвала, обяснявала, повтаряла повече от 3 пъти. Не че не, настоявам, не че не изисквам –  просто децата не долюбват писането. Предполагам, че ще се съгласите, че от година на година писането става най-неприятната част от учебния процес сред новите поколения ученици – пишат бавно, без разбиране, трудно се съсредоточават  и това рефлектира неблагоприятно върху тайминга на учебния час – изчаквам, повтарям и приканвам, само и само писането да не изостава. Ако говоренето е заекът, то писането е костенурката и така много трудно се получава да ги събереш в общ маратон…а се налага!

think

Та, в последно време доста си мисля как интегрирането на съвременните  технологиите в процеса на учене могат да помагат писането на ръка , така че да стане по-привлекателно, да се стимулира желанието и се намали степента на трудност и грешки в ученическите знания. Започнах да правя работната тетрадка интерактивна, така че учениците да могат бързо и забавно да я попълнят онлайн и веднага да получават обратна връзка и да виждат своите грешки. Започнах и да правя обучителни клипчета, с които да обяснявам и подпомагам степента на разбиране на това, което децата трябва да научат и напишат, като в крайна сметка проверявам и оценявам точно работната им тетрадка и това, което са написали собственоръчно. По този начин аз давам различни възможности на моите ученици да упражнят и научат едно нещо по удобен за тях начин – с много аудиовизуални опори, чрез правене, изследване, като в крайна сметка изисквам всичко в тетрадката да е изписано вярно.

babe2cdc-f97b-4cb5-b869-e73cc05b5a0e-033056d0-97c6-4e9d-8832-fe8227575065-v1

Имам наблюдения, че има полза – повече са написаните уроци в работните тетрадки,  по-малко е червеният химикал  от моите поправки. За тези, които се интересуват повече –  ето един от моите начини на правене на ресурсите – интерактивна работна тетрадка и обучително видео:

Страниците на реалната тетрадка се сканират и им се добавят интерактивни инструменти (попълване на текст, множествен отговор, влачене на елементи, свързване и други). За тази цел могат да се използват различни безплатни онлайн инструменти (j2e, wizer.me, learning apps). В примера, който давам, съм използвала сайта и инструментите на  liveworksheets.

This slideshow requires JavaScript.

Използвам  интерактивната тетрадка, за да обясня упражненията от урока едно по едно. Докато обяснявам, заснемам  екрана на работния  си плот със screen cast  инструмент ( има много такива, аз съм използвала Ashampoo Snap, но Screencast-O-Matic също върши чудесна работа) след което го публикувам  в You Tube  и го споделям с учениците, когато преценя за ползотворно.

giessКак използвам ресурсите:

  • Интерактивните листи (урока от интерактивната работна тетрадка) могат да се работят фронтално и едновременно от учител и ученици в клас с помощта на лаптоп и мултимедия, може да се включат като групова работа с таблети като едновременно се попълва и хартиената  работна тетрадка. Могат да да се дадат за самостоятелна, индивидуална и  диференцирана работа с определени ученици, варианти има още …
  • Споделям обучителните клипчета със своите ученици  за самопроверка и подобряване само след като учениците вече са минали самостоятелно през попълване на учебната тетрадката и са проверили верните решения посредством интерактивния й вариант, т.е. когато тетрадката е написана, проверена от учител и са констатирани пропуски, които трябва да се научат по-най бърз начин.

good day

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

Connecting to %s