В помощ на писането

school1

Обикновено имам над 100 работни тетрадки за проверка всеки месец (само в четвърти клас). Обикновено учениците  пропускат да  попълнят упражнения или цели уроци и поправям едни и същи грешки, макар, че сме работили голяма час от упражненията заедно  в час и съм показвала, обяснявала, повтаряла повече от 3 пъти. Не че не, настоявам, не че не изисквам –  просто децата не долюбват писането. Предполагам, че ще се съгласите, че от година на година писането става най-неприятната част от учебния процес сред новите поколения ученици – пишат бавно, без разбиране, трудно се съсредоточават  и това рефлектира неблагоприятно върху тайминга на учебния час – изчаквам, повтарям и приканвам, само и само писането да не изостава. Ако говоренето е заекът, то писането е костенурката и така много трудно се получава да ги събереш в общ маратон…а се налага!

think

Та, в последно време доста си мисля как интегрирането на съвременните  технологиите в процеса на учене могат да помагат писането на ръка , така че да стане по-привлекателно, да се стимулира желанието и се намали степента на трудност и грешки в ученическите знания. Започнах да правя работната тетрадка интерактивна, така че учениците да могат бързо и забавно да я попълнят онлайн и веднага да получават обратна връзка и да виждат своите грешки. Започнах и да правя обучителни клипчета, с които да обяснявам и подпомагам степента на разбиране на това, което децата трябва да научат и напишат, като в крайна сметка проверявам и оценявам точно работната им тетрадка и това, което са написали собственоръчно. По този начин аз давам различни възможности на моите ученици да упражнят и научат едно нещо по удобен за тях начин – с много аудиовизуални опори, чрез правене, изследване, като в крайна сметка изисквам всичко в тетрадката да е изписано вярно.

babe2cdc-f97b-4cb5-b869-e73cc05b5a0e-033056d0-97c6-4e9d-8832-fe8227575065-v1

Имам наблюдения, че има полза – повече са написаните уроци в работните тетрадки,  по-малко е червеният химикал  от моите поправки. За тези, които се интересуват повече –  ето един от моите начини на правене на ресурсите – интерактивна работна тетрадка и обучително видео:

Страниците на реалната тетрадка се сканират и им се добавят интерактивни инструменти (попълване на текст, множествен отговор, влачене на елементи, свързване и други). За тази цел могат да се използват различни безплатни онлайн инструменти (j2e, wizer.me, learning apps). В примера, който давам, съм използвала сайта и инструментите на  liveworksheets.

За презентацията е нужен JavaScript.

Използвам  интерактивната тетрадка, за да обясня упражненията от урока едно по едно. Докато обяснявам, заснемам  екрана на работния  си плот със screen cast  инструмент ( има много такива, аз съм използвала Ashampoo Snap, но Screencast-O-Matic също върши чудесна работа) след което го публикувам  в You Tube  и го споделям с учениците, когато преценя за ползотворно.

giessКак използвам ресурсите:

  • Интерактивните листи (урока от интерактивната работна тетрадка) могат да се работят фронтално и едновременно от учител и ученици в клас с помощта на лаптоп и мултимедия, може да се включат като групова работа с таблети като едновременно се попълва и хартиената  работна тетрадка. Могат да да се дадат за самостоятелна, индивидуална и  диференцирана работа с определени ученици, варианти има още …
  • Споделям обучителните клипчета със своите ученици  за самопроверка и подобряване само след като учениците вече са минали самостоятелно през попълване на учебната тетрадката и са проверили верните решения посредством интерактивния й вариант, т.е. когато тетрадката е написана, проверена от учител и са констатирани пропуски, които трябва да се научат по-най бърз начин.

good day

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s