Забавно говорене и писане с Google doc

Вдъхнови ме една стария на Робин Лимперт за използването на Google  документи за обучението в начален етап. Или по-точно – как работи  инструментът за трансформиране на говор в текст и приложението му за обучението на малките ученици. Впечатли ме колко лесно се борави с инструмента, а какви големи възможности може да даде той на моите второкласници за стимулиране на техните умения за говорене и писане на английски език.

Направих един семпъл работен лист с гугъл документ, на който визуализирах необходимата за научаване лексика  с имиджи (учебника на Лонгман за 2ри клас). Идеята е децата да казват думата и тя да се изписва автоматично под картинката, която я визуализира. Така по забавен начин се стимулира говоренето на учениците. Задачата може да се усложни на по-късен етап, когато малките ученици задобреят достатъчно с писането и сами започнат да правят  свои картинни списъци,  надписват с печатане и проверяват правописа  чрез инструмента от „от говор към текст“. Гугъл документът позволява на учениците да правят и онлайн търсене на имидж по дума в самия документ, което е още едно добро упражнение за изписване на лексика, а същевременно и развиване на дигитални умения на 21ви век.

Инструментът работи и на български език и мисля, че използването му би било голямо предизвикателство за трениране на  правоговор и правопис и на български език.

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s