Immersive Reader в помощ на четенето

Дигиталният четец, който подпомага концентрацията на вниманието при четене Immersive Reader е инструмент за обучение на Microsoft и е напълно безплатен. Той е активен в някои  майкрософски инструменти като онлайн офис документи, One Note и др.

Какво представлява и как функционира, можете да научите от видеото и от сайта на Microsoft инструментите.

Immersive Reader вече се интегрира и в други електронни платформи. Така че учителите могат да го ползват за подпомагане на четенето на своите ученици като създават учебни ресурси с Buncee, Thinglink, Wakelet, където приложението Immersive Reader вече е активно.

Как работи Immersive Reader в тези инструменти? В близост до текста, се появява иконата на инструмента. Изглежда ето така:

9024a8a0-ed7b-4fe4-8b34-eb0e205d4551
При кликане на нея в съседен прозорец  се отваря текста, който автоматично бива  изчетен, като едновременно с това се маркира в синхрон с четеца. Можем да променяме големина на букви, шрифт, скорост на четене, ширина на маркировката, да избираме мъжки или женски глас на четене, езикът на четене, да разделяме думите на срички, да маркираме частите на речта.
Immersive Reader „чете“ и „превежда“ на много езици, включително и на български.

Къде да открием Immersive Reader в ресурси изработени с Buncee, Wakelet и Thinglink?

В Buncee (показано от И. Петкова) Търсете иконата на инструмента отгоре по средата на всяка страница на бънсито, както и пред всеки нов абзац на текста, изписан на страницата.

В Wakelet (показано от Р. Минева) Иконата се намира пред текста в ляво. Ако Wakelet се ползва на компютър, иконата на Immersive Reader съпътства всички текстове, но ако се ползва на мобилно устройство – само на първия текст, даващ описанието на съответния Wakelet.

В Thinglink (показано от Р. Минева) Иконата се показва в дясно на текста, който е тагнат с пин.

Как бихте използвали Immersive Reader, за да стимулирате и подпомогнете четенето с разбиране на вашите ученици? Ето моят пример с Wakelet.

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s