Безплатни PDF редактори

Търся и подбирам работни листи за моите ученици за новата учебна , та се натъкнах на много pdf варианти за разпечатване. Някои  изискват малка промяна, други – по-голяма, затова се разтърсих и за безплатни онлайн редактори на pdf формуляри.  Ето два  от тях и това, което те умеят.

Neevia – един от моите любими онлайн редактори.

2014-07-20_1742

С Neevia Document Converter се  конвертират много файлови формати (DOC, DOCX, XLS, PPT ..), които се използват ежедневно. За изход може да се получат PDF, PDF / A или графики  (TIFF, JPG, PNG). Няма нужда да се  инсталира нищо на компютъра – става онлайн и безплатно – просто качете файла и изберете метод на доставка- в браузъра или чрез електронна поща
Има изискване само качените документи  за конвертиране не трябва да превишават 2 МБ  всеки файл, а за другите манипулации ( компресиране и оразмеряваме) не повече от 5МБ всеки.
Инструментът позволява да компресирате (compress) различни документи, да стиковате  няколко в един ( merge),  да оразмерявате pdf файлове( resize).
Аз най – често използвам инструмента, за да превръщам word и pdf файлове в картинки.
Вторият инструмент е повече от полезен, бях го ползвала преди години, но когато, човек не  си записва, лесно се забравя. Така че в момента си записвам, както за мое така и за ваше улеснение.
 PDF Escape има безплатна и платена версия . Ето какво могат. Неограничената версия се тегли на компютъра и е временна за ползване до изтичане на срока (имате възможност да пробвате безплатно за определено време – trial –тук повече за цени)
Като гледам безплатната версия – тя е напълно достатъчна да промените вашите pdf  работни листи. Ето някои от инструментите на редактора:
2014-07-20_1602
1. При нструмента  INSERT:
*  Text – за писане на текст. Кликнете, където пожелаете по листа и пишете, можете да променяте цвета и шрифта, (‘one’ го написах аз);
* Image  – можете да вкарате картинка, но не по-голяма от 170 kb и трябва да сте логнати, за да се направи връзка със сървъра, иначе картинката не идва;
* Link – можете да вкарате линк към част от страницата или към цялата страница. (на инфографиката отгоре съм маркирала цифрата едно с линк);
* Whiteout – скривате с бяло, това, което не искате да се вижда – дума, картинка, знак, винаги ви дава бяло правоъгълно поле;
* Freehand – можете да рисувате и пишете с мишката, дава възможности за смяна на цвета;
* Form field – дава ви възможност за много манипулации – чек боксчета, падащо меню, кутийки за писане и др;
*More – различни фигурки и графики, които можете да добавите;
При инструментите ANNOTATE – можете да добавите стикерче с текст( Sticky note)  или да маркирате част от страницата с цвен маркер (HighLight).
2014-07-20_1552
С инструментите PAGE извършвате различни манипулации на страничките на документа – въртите изрязвате, сменяте места – просто разцъкайте, за  да се ориентирате правилно.
2014-07-20_1605Обърнете внимание и на бутоните за съхранение, разпечатване (вляво) и бутоните за качване на файл (може и чрез линк) и споделяне (горе). За да запазим документа на компютъра си щракаме зеления бутон „с двете лястовички“
Споделянето с линк може да става само от регистрирани юзери.
Да, много приказки, за да обясниш нещо толкова елементарно, което се прави за секунди.
За секунди направих следното. Харесах си тези работни листи, но реших, че не се нуждая от думите и ги изтрих с инструмента Whiteout, по-точно ги покрих с бял правоъгълник и се получи следният документ,  който пък  вече е подходящ за българските първокласници, така че го пуснах в „Първокласно“ – групата във Фейсбук.
Ето линк към много такива ресурси, безплатни при това,  които могат да се редактират малко и да станат приложими за българските ученици.
А с Neevia  нещата изглеждат и ето така като  картинка:
numbers

Благодаря Ви, че бяхте с Роси!

8 thoughts on “Безплатни PDF редактори

  1. Как пък всичко ти се отдава, Роси?! Голям работохолик си! Благоадря за поредното уроче!

    • Ми, трябва да си записвам, Шери! Толкова неща имам разхвърлени в пространството и забравени. Припомняйки ги за себе си, ги давам и на Вас да ползвате! Благодаря ти за коментара. 🙂

  2. Миневаааааааааа, страхотия си!!!!!!!!!! Много ценна си и затова те ❤

  3. Роска, да си жива и здрава!!!! На този редактор бях попаднала преди време, а после му загубих връзката…Сега я слагам в блиндерите, та да не го търся когато пак ми потрябва!!! СУПЕР СИ!!!

Вашият коментар