Да викнем благия старец с проектче?

moms--letter--to--santa

Миналия ден една моя второкласничка ми каза : „Няма Дядо Коледа! Тати се прави на него, за да ми остави подаръците под елхата“ Казах й: „Дядо Коледа винаги прилича на тези, които най-много обичаме и които най-много ни обичат. Едно време, когато бях малко момиченце и моят дядо Мраз приличаше на моя тати, но сега значително се е променил. Прилича на… хайде да не издавам тайната ! Просто почакай да видиш как и с твоя Дядо Коледа ще стане така – сега  прилича на татко ти, но с времето ще се променя. Само не го отпъждай като не му вярваш!“ Малката сякаш ме разбра, а и децата се бяха умълчали и слушаха с интерес…

Така е – съвременните деца не вярват безрезервно в дядо Коледа, тъй както ние преди години вярвахме в Дядо Мраз. Но да не вярваш, че благият старец ще дойде специално за теб в светлата нощ, за да ти остави възнаграждение за добрите ти дела  през изминалата година, е все едно да откажеш да си дадеш равносметка за добрините, които си направил. Та нали подаръците в празничната нощ не са просто даденост, а нещо което ние сме си заслужили? В този ред на мисли, ми дойде идеята и за проектчето „Писмо до Дядо Коледа“ – децата да напишат  писмо на добрия старец, в което да разкажат за сторените от тях добри дела през изминаващата година и да заявят своите предпочитания и желания с какво да бъдат възнаградени за тях. На мнение съм, че не подаръците са тези, които мотивират действията ни, а правилно направената равносметка, че са напълно заслужени, следствие на добрите ни дела. Ето защо добрините трябва да бъдат чути от всички и трябва да се мултиплицират по всякакъв начин. Та една от целите на този проект е те да бъдат споделени и последвани от колкото се може повече деца.

За целта избрах два лесни и желани от моите ученици  инструмента за работа, – linoit и  GlogsterEDU и направих в учителския си глогстер акаунт едно шаблонно глогче (с реглог), на което поставих различни фонове (като разнообразни коледни имиджи), така че децата да могат да изберат един от тях, за да напишат върху него посланието си. С реглог функцията всеки ученик може да копира кой и да е глог в Интернет пространството и да го дообработи според поставената задача в своя глогстер профил. Така, че децата ще персонифицират моя глог, ще изберат фон и върху него ще напишат своето послание към Дядо Коледа. На шаблонния глог с реглог  прикачих и линка към специално направена лино дъска, така че децата лесно да открият мястото, където да постнат линка от готовия глог с писмото, за да могат всички глогове да са събрани на едно място и да пристигнат с един „общ плик“  до белобрадия получател. Подготвила съм напътствия за оформяне дизайна и съдържанието на писмото и съм  направила обяснително видео за учениците как да работят с инструментите на двата сайта – GlogsterEDU   и Linoit. От тях се изисква да проявят въображение и творчество и да се забавляват докато творят. Сигурна съм, че Дядо Коледа ще прочете глог-писмото на всяко едно дете и няма да пропусне да възнагради всяко извършено добро дело с желания подарък.

Animated_santa_reindeer_flying

 Благодаря Ви, че бяхте с Роси!

3 thoughts on “Да викнем благия старец с проектче?

  1. Благодаря ти, Роси! За предизвикателството, отправено към мен и моите ученици! За отзивчивостта и ясните напътствия! за широката ти усмивка! за голямото ти сърце! Дали има Дядо Коледа… няма значение, щом има хора като теб – добронамерени, всеотдайни, земни, човечни, истински!

    • Благодаря, Цвети, за добрите думи! А Дядо Коледа и всички символи на Коледа са нещата, които трябва да носим и да научим децата да носят в сърцата си през целия си живот, защото зареждат ежедневието ни с добротата и човечност и го осмислят. Това и беше идеята на проектчето, което фактически стана и европейски проект, благодарение на разкошни партньори като вас 🙂 Аз благодаря, за което ❤

Вашият коментар